Werken met behoud van uitkering (participatieplaats)
 
Hans van Pelt:: ”Op mijn 14e ben ik in de bouw gaan werken. Na een ongeluk kwam ik in de WAO terecht. Het gaat nu wat beter met mijn gezondheid, maar een baan in de bouw is lichamelijk te zwaar. Een gewone baan vinden is voor mij erg moeilijk. Gelukkig kon ik met behoud van mijn uitkering gaan werken als hulp conciërge op een middelbare school. Een paar maanden geleden kon ik op een andere school aan de slag in een gewone baan als conciërge.”
 
Heeft u een uitkering van het UWV? Is het voor u erg moeilijk om een gewone baan te vinden, maar kunt u als u langere tijd begeleid wordt wel een gewone baan vinden? Dan kunt u misschien werken met behoud van uw uitkering. Dit heet een participatieplaats. 
Het werk in een participatieplaats moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Er moet sprake zijn van re-integratie. Het belangrijkste is dat dit werk u helpt om werkervaring op te doen en te wennen aan de regelmaat van een baan. Het moet een functie zijn die u alleen met speciale begeleiding kan uitvoeren. Het mag dus geen bestaande gewone baan zijn.  
  • Een participatieplaats duurt maximaal 2 een jaar. U kunt dit met 2x 1 jaar laten verlengen, als uw kansen op een gewone baan daardoor veel groter worden. Het moet dan gaan om factoren die met uzelf te maken hebben, zoals gebrek aan opleiding, ervaring of vaardigheden. 

Uw arbeidsdeskundige of werkcoach van het UWV kan u vertellen of u in aanmerking komt voor een participatieplaats. 

Recente berichten