Individuele Re-integratie Overeenkomst 

Caroline Jansen: “Toen ik na een reorganisatie werkloos werd, wilde ik graag zelf invloed hebben op mijn re-integratie. Ik heb aan de universiteit gestudeerd en wilde een re-integratiebureau dat gespecialiseerd is in hoger opgeleiden. Gelukkig kon ik gebruik maken van een Individueel Re-integratie Overeenkomst (IRO) en zelf een bureau kiezen. Via hun netwerk heb ik een interessante baan als communicatieadviseur gevonden.”

Wilt u zelf bepalen hoe u weer aan het werk komt én heeft u een WW-
of arbeidsongeschiktheidsuitkering?Dan kunt u een individuele re-integratie overeenkomst (IRO) aanvragen bij het UWV. U kiest dan zelf een re-integratiebedrijf uit en het UWV betaalt de kosten van uw re-integratie. Sinds april 2010 zijn de regels voor toekenning  van een IRO wel een stuk strenger geworden. 

Volg bij het kiezen van een re-integratiebedrijf onderstaande stappen:
 

  1. Ga na welke re-integratiebedrijven er in uw omgeving zijn. Kijk ook wat hun specialisaties zijn. Kies enkele bedrijven uit waar u een oriënterend gesprek mee wilt voeren.
  2. Zorg dat u een gesprek heeft met degene die u gaat begeleiden. Vraag tijdens het oriënterend gesprek welke mogelijkheden er voor uw situatie zijn. Het is belangrijk dat het klikt tussen u en degene die u gaat begeleiden.
  3. Voldoet het bedrijf van uw keuze aan de eisen van het UWV?  Dan kunt u samen een re-integratieplan opstellen. In dit plan staat welke acties u gaat ondernemen om weer aan het werk te komen.
  4. Het re-integratiebedrijf stuurt het re-integratieplan naar het UWV. Uw arbeidsdeskundige of re-integratiecoach bekijkt of het plan inderdaad de snelste manier is om weer aan het werk te komen en of de kosten acceptabel zijn.
  5. Heeft het UWV uw re-integratieplan goedgekeurd? Dan kunt u met uw re-integratie starten. 
     
    Het re-integratiebedrijf stuurt het UWV regelmatig een rapportage over de voortgang van uw re-integratie. U moet met deze rapportages akkoord gaan en daarvoor uw handtekening zetten. Het is belangrijk dat u ze goed doorleest voordat u ze ondertekent.

Recente berichten