Het kiezen van een outplacementbureau

Soms bepaalt de werkgever bij welk bureau de werknemer een outplacementtraject moet volgen. In andere situaties biedt de werkgever de werknemer de mogelijkheid zelf een bureau te kiezen.
 
Bij het kiezen van een outplacementbureau moet de werknemer op het volgende letten:

  • Ga na welke outplacementbureaus er in uw omgeving zijn. Kijk ook wat hun specialisaties zijn.
  • Kies enkele (twee of drie) bedrijven uit waar u (als werknemer) een oriënterend gesprek mee wilt voeren.
  • Zorg dat u een gesprek heeft met degene die u gaat begeleiden.
  • Vraag tijdens het oriënterend gesprek welke mogelijkheden er voor uw situatie zijn.
  • Het is belangrijk dat het klikt tussen u en degene die u gaat begeleiden.
  • Informeer in uw netwerk of er mensen zijn die met een outplacementbureau te maken gehad hebben en vraag naar tips.
  • Een outplacementbureau dient “twee heren”: uw werkgever en u. Uw werkgever betaalt en wil op gezette tijden een rapportage over de voortgang. Anderzijds gaat het om u persoonlijk. U wilt niet dat alles wordt doorgegeven aan uw werkgever. Meestal rapporteert een bureau alleen over het procesmatig verloop aan de werkgever: wat is er gedaan, is er vooruitgang, bent u gemotiveerd.
  • Sommige bureaus bieden een “sollicitatiewerkplek” aan, waar u gebruik kunt maken van een computer met internetaansluiting, naslagwerken, dagbladen, vacaturekranten e.d. Als u het prettig vindt om niet thuis te hoeven solliciteren, maar een aantal dagen per week naar een bureau te gaan om aan uw outplacementtraject te werken, vraag dan naar de mogelijkheden voor een “sollicitatiewerkplek”. 
  • Indien het bureau ook naar vacatures voor u gaat zoeken, vraag dan hoe zij dat doen en vertrouw niet te snel op het netwerk van een bureau. Vraag of het bureau werkt met speciale webtools werkt om naar vacatures op websites van bedrijven zelf te speuren. Vcatures op openbare vacaturebanken vindt u immers zelf wel.

Vraag ook of het outplacementbureau  is aangesloten/lid is van OVAL. Dit is de brancheorganisatie van outplacementbureaus die controleert op kwaliteit en betrouwbaarheid van outplacementbureaus. Indien een outplacementbureau niet lid is hoeft dit niet te betekenen dat het een slecht bureau is, maar bij lidmaatschap van OVAL weet men in ieder geval dat het een betrouwbaar en integer outplacementbureau is.
 
Meer informatie? Bel de Outplacement Telefoon: 088-033 30 08.
Kijk voor meer informatie over outplacement ook op Outplacement Verzekering.nl of outplacementbureau kiezen.nl.

Recente berichten