Eigen bedrijf starten vanuit een arbeidsongeschiktheids- of ziektewet-uitkering
Marjolein ter Linden: “Ik heb al lang een WAO-uitkering. Een paar jaar geleden ging het beter met mijn gezondheid en besloot ik van mijn hobby mijn werk te maken. Ik verkoop 2e hands DVD’s en zet muziek van cassettebandjes op CD en films van videobanden op DVD. 
Nu heb ik een goed lopende webwinkel waar mensen een DVD kunnen bestellen. Het UWV heeft me met een starterskrediet geholpen. Ik verdien nu zelfs zo goed met mijn eigen bedrijf, dat ik met een lagere WAO-uitkering toe kan “
 
Heeft u een arbeidsongeschiktheidsuitkering of ziektewet- uitkering en wilt u een eigen bedrijf starten? Dan kunt u van UWV tijd krijgen om te onderzoeken of uw plannen haalbaar zijn. U hoeft in deze periode niet te solliciteren. 
 
De onderzoeksperiode
In deze onderzoeksperiode kunt u nagaan of uw idee kans van slagen heeft. Zo kunt u advies vragen aan de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. 
Besluit u na de onderzoeksperiode dat u toch geen eigen bedrijf wilt beginnen, dan blijft u gewoon uw uitkering houden en moet u weer gaan solliciteren.
 
De startperiode

Als u nog niet gestart bent met uw eigen bedrijf kunt u bij het UWV een voorbereidings- en starterskrediet aanvragen. 
 
Een starterskrediet is een lening van maximaal € 32.905 (bedrag voor 2010). Daar zit ook een voorbereidingskrediet in van maximaal € 2.718 (bedrag voor 2010) dat u kunt gebruiken voor bijvoorbeeld beursbezoek, aanschaf van vakliteratuur of voor het werven van klanten. Wilt u een starterskrediet aanvragen, dan wil het UWV ook uw bedrijfsplan met winstprognose hebben en een verklaring van het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. 
UWV kijkt eerst of  een persoon of organisatie zich aansprakelijk stelt voor de lening die u afsluit. Dit heet borgstelling. Als u de lening niet terug kunt betalen, betaalt degene die voor u borg staat uw lening terug. Is borgstelling niet mogelijk, dan kan UWV u een lening geven. U betaalt  dan 8% rente (percentage 2010). Heeft u een borgstelling of een krediet van € 10.000 of meer nodig? Dan moet u schriftelijk laten zien dat de bank u geen lening wil geven.
Daarnaast kunt u gebruik maken van vergoeding voor voorzieningen op of rond uw werkplek, een vergoeding voor vervoer van uw woonadres naar uw bedrijf en terug en een vergoeding voor de kosten van een jobcoach die u kan begeleiden bij uw werk als zelfstandige.
 
U moet altijd uw uren en inkomsten voor de Belastingdienst bijhouden. Het gaat dan om alle uren die u aan uw bedrijf besteed heeft. Dus zowel uren voor het werven van klanten, boekhouding, reizen als de uren die u besteed heeft aan het leveren van het product of de dienst.

Uw uitkering na de startperiode
Zes maanden na het begin van de startperiode bekijkt het UWV hoeveel u met uw bedrijf verdient. Verdient u als zelfstandige nog niet wat u volgens de arbeidsdeskundige kunt verdienen? Dan kunt ut u maximaal 4 jaar lang een aanvulling op uw inkomen krijgen. Verdient u meer dan wat u volgens de arbeidsdeskundiger kunt verdienen? Dan kan UWV uw uitkering verlagen. Wordt u ziek terwijl u een eigen bedrijf heeft? Dan kan u weer uw oude uitkering krijgen. 

Recente berichten